0

KLM – Holland királyi légitársaság

A KLM Hollandi nemzeti légitársasága, az Air France-KLM csoport tagja, melynek központja Hollandia fővárosa: Amszterdam, bázisa az Amszterdami Repülőtér, a Schipol Airport. A KLM (hollandul: Koninklijke Luchtvaart Maatschappij N.V.) jelentése Holland Királyi Légitársaság; mind személyi, mind cargo (teher) forgalmat is bonyolít.

A világ legrégebbi légitársaságáról beszélünk, mely megszakítás nélkül ugyan ezt a nevet viseli 1919. október 7.-e óta. 1957-ben az első „nyugati” légitársaság volt, amely a Budapesti Repülőtéren landolt. A KLM és az Air France 2004-ben egyesült, így lett a közös nevük Air France-KLM. Mivel az Air France – mint alapító – tagja a SkyTeam légi szövetségnek, így a KLM is alájuk tartozik. A KLM az Air France-al együtt a Flying Blue nevű törzs utas rendszert biztosítják utasaik részére.

A KLM egyik MD-11-ese

A KLM egyik MD-11-ese

A légitársaság 118 darab repülőgéppel jelenleg 136 úti célra repül. Kínától Dél-Amerikáig, szinte az összes nagyváros elérhető, rengeteg transzkontinentális járatot üzemeltetnek. A KLM-nek van három leányvállalata. Az egyik a KLM Cityhopper, mellyel regionális légi járatokat üzemeltetnek. A másik a Martinair, mely menetrendszerű és charter járatokat teljesít, a harmadik pedig a diszkont légitársaságként működő Transavia.com.

Ezek közül a KLM és a Transavia.com repül Budapestre, az elsővel a fővárosba, Amszterdamba, a másodikkal, a nagy kikötővárosba, Rotterdamba repülhetünk. A KLM kitűnik a többi európai légitársaság közül, mivel gépparkjában még mindig teljesítenek repüléseket a híres három hajtóműves MD-11-es típusú gépek, melyeket fokozatosan vonnak ki a forgalomból, és az Airbus és a Boeing veszi majd át a helyüket.

  
Iktatva: Business class, Economy class, Economy upgrade, First class, Hagyományos légitársaságok, Légitársaságok, Nemzeti légitársaságok Címkék: , , , , , ,

További olvasnivaló

Írj most.

Küldés
Légitársaságok 2013